Parodontologi

Hvad er parondontose?
Parodontose skyldes en belægning af sygdomsfremkaldende bakterier ved tandkødsranden. Bakterierne giver i første omgang tandkødsbetændelse, som kan føre til udvikling af egentlig parodontose med nedbrydning af kæbeknoglen omkring tænderne.

Parodontose er en infektionssygdom, der ikke kun påvirker tænderne. Den påvirker også det almene helbred.

Vi ved, at mere end halvdelen af befolkningen over 45 år har behandlingskrævende parodontose. 5-10 % lider af de alvorlige former for parodontose. Hvis man ikke behandler parodontose fører det til, at tænderne løsner sig og i yderste tilfælde falder ud.

Det vigtigste i behandlingen af parodontose, er infektionskontrol. Og i de allerfleste tilfælde kan det lade sig gøre at standse sygdomsudviklingen og genskabe sunde forhold.

Vi har særlige kompetencer inden for parodontose-behandling og har især fokus på forebyggelse, tidlig diagnostik og behandling. Vi benytter veldokumenterede behandlingsmetoder og vil altid prioritere en så skånsom og tandbevarende behandling som muligt.

Forløbet trin for trin
Hvis du har parodontose eller er i særlig risikogruppe for at udvikle parodontose, foretager vi en grundigere diagnostik af vævenes sundhedstilstand og tager de nødvendige røntgenbilleder for at se kæbeknoglen.

  1. Oftest vil der sidde tandsten med bakteriebelægninger nede i tandkødslommerne, og det giver risiko for infektionen.
  2. Behandlingen vil i første omgang være grundige tandrodsrensninger, evt. i lokalbedøvelse.
  3. Nogle gange skal der en parodontose-operation til for at få adgang til særlig vanskelige områder på rodoverfladen.
  4. En parodontose-operation kan også være nødvendig for at reducere dybe tandkødslommer, eller for at genskabe tabt knoglevæv, ligesom supplerende antibiotikaterapi kan komme på tale.
  5. Når vi har genskabt sunde forhold, tilrettelægger vi et individuelt vedligeholdelsesforløb for dig. Typisk vil det i starten være med kontrol og supplerende tandrodsrensninger hver 3. måned.

Det faglige

  • Vi deltager løbende i efteruddannelse og konferencer i parodontologi.
  • Vi er medlemmer af Dansk Parodontologisk selskab.