Rodbehandlinger

Hvad er en rodbehandling?

Tandlægerne Fredensborghus fungerer som henvisningspraksis for rodbehandlinger. 

En rodbehandling er det, man med et fint ord også kalder for endodonti. En tand skal rodbehandles, når tandnerven har taget skade eller der er infektion. Nerven kan tage skade på grund af caries, slag på tanden eller små revner i tanden. Ved en rodbehandling fjernes den beskadigede nerve, og den tomme rodkanal renses og fyldes med en tæt rodfyldning.

En rodbehandlet tand kan blive næsten lige så stærk og god, som før den blev  rodbehandlet. At bevare en tand ved at rodbehandle den, vil næsten altid være den mest skånsomme behandling og den behandling, der sikrer tandsundheden og funktionen på lang sigt.

Om selve behandlingen
Der er sket en fantastisk udvikling inden for de instrumenter og metoder, vi bruger til rodbehandlinger. Det betyder for dig, at behandlingen i dag går hurtigt og let – og at den er meget mere behagelig for patienten end tidligere. Rodbehandlingen foregår i lokalbedøvelse og er smertefri.

Som en af få klinikker har vi et Zeiss operationsmikroskop, som gør, at vi kan finde selv de mindste rodkanaler, som ellers ikke kan ses. Det gør, at vi kan udføre selv meget komplicerede rodbehandlinger med en høj succesrate. Med vores mikroskop kan vi se selv helt små revner i tænderne, hvilket giver os gode muligheder for at stille den rigtige diagnose og på den måde give tanden den rigtige behandling. 

Vi benytter kun veldokumenterede metoder og materialer, og vi følger de europæiske endodontiske guidelines.

Forløbet og udgangspunktet trin for trin

 1. En tand kan have mellem en og tre (indimellem op til fem) små rodkanaler. Rodkanalerne kan være lige og lette at behandle, eller de kan være krumme og vanskelige.
 2. Det er meget vigtigt, at rodfyldningen bliver god og tæt, så der ikke efterlades små hulrum, der senere kan være fokus for ny infektion.
 3. En rodfyldning kan derfor både være en enkel og hurtig procedure eller en tidskrævende og vanskelig procedure, der kræver tålmodighed af både tandlæge og patient.
 4. En rodbehandling vil typisk kræve 1-3 besøg på klinikken.
 5. Når rodbehandlingen er afsluttet, og der igen er skabt sunde forhold, skal tanden oftest forstærkes med en krone.
 6. Tanden er herefter næsten lige så stærk og holdbar, som før den blev rodbehandlet.

Det faglige

 • Vi deltager løbende i kurser og konferencer i endodonti.
 • Vi er medlem af Dansk Endodontiforening.
 • Vi er medlem af European Society of Endodontology.
 • Vi deltager i Dental Practice-Based Research Networks kliniske studier af rodbehandlinger.
 • Vi følger de europæiske endodontiske guidelines.