Røntgenundersøgelser

Digitale røntgenbilleder.
Vi tager røntgenbilleder for at kunne se knoglen og de dele af tænderne der ikke er synlige i munden. Vi tager kun røntgenbilleder, når vi synes at der er god grund til det.  Røntgenbilleder kan være nødvendige for at kunne afgøre, om der er sygdom i  tænderne eller knoglen. Der kan også være brug for et røntgenbillede for at finde ud af , om en sygdom har udviklet sig til det værre, eller for at se om en behandling har hjulpet.

Alle vore røntgen apparater er digitale. Der er mange fordele ved digitale røntgenoptagelser. Blandt andet kan vi se billederne på computerskærmen med det  samme uden at skulle vente på at billederne bliver fremkaldt, og det er lettere at vise billedet til patienten.

Som patient kan man naturligvis fravælge en røntgenundersøgelse, ligesom man kan fravælge en behandling. Man må så acceptere at vi ikke kan gennemføre undersøgelsen og behandlingen lige så godt.

De mængder stråling, man får i forbindelse med undersøgelse af tænder og kæber hos tandlægen, anses for så små, at en skadelig effekt ikke kan registreres.

Hvem kan have glæde af røntgenundersøgelser.
Den type røntgenbilleder vi tager flest af er de såkaldte bite-wing, der viser kindtænderne og den tandbærende del af knoglen. Her ser vi om der er huller under de gamle fyldninger , om der er begyndende huller imellem tænderne, og om knoglen viser tegn på parodontose.

Vi vil som regel tage bite-wings hvert 2. eller 3. år.

Der vil desuden være behov for yderligere røntgenbilleder i forbindelse med  rodbehandling af en tand, ved krone og brobehandling og ved parodontosebehandling.

Panoramarøntgen
Vi har på klinikken et stort så kaldt panorama røntgen apparat, hvor vi kan fremstille et større billede af alle tænderne, kæberne og kæbeledene på en gang.  Det store røntgen apparat står i et særligt røntgenrum, og selve røntgenfilmen er uden for munden under undersøgelsen. Den er derfor ikke forbundet med noget ubehag. Man skal bare stå stille under optagelsen, der tager under et halvt minut.

Der kan være behov for en panorama røntgenundersøgelse i forbindelse med fjernelse af visdomstænder, ved implantatbehandling og når vi ønsker et overblik over alle tænder og knogle på en gang.